Distileerderij de Campen
Voor het distileren van eau-de-vie (brandewijn, levenswater) gebruiken wij rijp, gaaf en onbespoten fruit, zoals appels, peren, pruimen, druiven etc. Al ons fruit is afkomstig uit onze regio van zowel kwekers als particulieren. Na het wassen, ontstelen en kontroleren op gaafheid wordt het fruit gehakseld en opgeslagen in gistingsvaten van 220 liter. Hieraan wordt gist toegevoegd en eventueel water voor de juiste viscositeit.
De vaten worden afgesloten en voorzien van een waterslot om de tijdens de vergisting gevormde koolzuurgas af te voeren. Tijdens de vergisting worden de aanwezige fruitsuikers omgezet in alcohol. Deze alcohol is de drager van de geur- en smaakstoffen van het vergistte fruit.
Als het gistingsproces is gestopt zijn alle suikers omgezet in alcohol en is de “stookwijn” klaar om voor de 1e keer te worden gedistileerd. Dit gebeurt doorgaans in de Pot Still I.
Bij distilatie wordt door verhitting de alcohol uit de “stookwijn” verdampt. Daar alcohol bij een lagere temperatuur verdampt dan water zal het alcoholpercentage na distilatie aanzienlijk hoger liggen dan in de “stookwijn”.
Na de 1e keer distileren (ruwe stook) is het alcoholpercentage echter nog te laag en is het distilaat ook nog niet voldoende geraffineerd. Daarom is er altijd een 2e distilatie nodig (fijne stook). Tijdens deze stook wordt ook de voorloop (giftige methylalcohol) gescheiden van de middenloop. Deze middenloop is de alcohol die geschikt is voor consumptie. Hierna volgt de naloop en is niet geschikt voor consumptie.
Nu is het vakmanschap van de distilateur nodig om te bepalen wanneer te stoppen met de middenloop en over te schakelen op de naloop. Dit heeft een grote invloed op de smaak en de lageringperiode. Hoe later de naloop hoe langer de lageringstijd. Te laat echter is alles voor niets geweest en moet de distilatie overnieuw.
Het is soms nodig nog een tussenstook toe te passen om uiteindelijk het gewenste alcoholpercentage te halen.
Na de fijne stook moet de eau-de-vie worden gelagerd. Tijd doet wonderen en zal alle smaken tot een harmonieus geheel omvormen. Deze lagering kan in rvs of glas gebeuren en is neutraal, maar kan ook in nieuwe of gebruikte eikenhouten vaten, die de drank een geheel eigen dimensie geven zoals bijvoorbeeld cognac (druiven) en calvados (appels). De lagering op houten vaten kan soms vele jaren in beslag nemen.
Al deze distilaten heten eau-de-vie of brandewijn. Na de lagering wordt de drank teruggebracht naar drinksterkte en gebotteld. Na botteling krijgen de flessen nog wat rust en dan zijn ze klaar voor verkoop.
Het zal duidelijk zijn dat onze eau-de-vie ambachtelijk is vervaardigd voor echte levensgenieters.